Tipuri de evaluare a rezultatelor elevilor
Tratarea tipurilor de evaluare a rezultatelor elevilor a beneficiat de multă atenţie în rândul pedagogilor, fiind enunţate în acest sens mai multe criterii de clasificare însoţite de tipologiile aferente. Din dorinţa de a simplifica tabloul tipurilor de evaluare, vom prezenta sintetic clasificările pe care le consideram relevante pentru formarea dumneavoastră, fără a intra în detalii privind eventualele suprapuneri ori incongruenţe conceptuale.
a. Cea mai cunoscuta clasificare a tipurilor de evaluare se realizeaza prin raportare la relaţia între procesele de predare-învăţare şi cele de evaluare. Pe baza acestui criteriu se face distincţia între evaluarea formativa şi cea sumativă (De Landsheere, 1975). Evaluarea formativă se realizeaza în paralel cu activitaţile de predare-învăţare şi vizează mai degrabă reglarea procesului educaţional pe parcursul sau (prin feedback-ul pentru elevi şi pentru profesor), decât aprecierea rezultatelor elevului prin nota. În lucrarile recente, se utilizeaza din ce în ce mai des sintagma evaluare dinamică (Radu, 2000), care se substituie evaluării formative, dar pastrează definiţiile şi caracteristicile acesteia. Evaluarea sumativă se realizează dupa finalizarea unei secvenţe de predare-învăţare (fie ca aceasta conduce la un volum relativ mic de achiziţii ale elevului, fie ca este vorba chiar despre un întreg ciclu de învaţamânt) şi se soldează întotdeaunacu aprecierea rezultatelor elevului prin notă.
b. Dacă ne referim la elementul de referinţă în aprecierea rezultatelor elevului, putem distinge evaluarea normativă si evaluare criterială (De Landsheere, 1975). Evaluarea normativă presupune compararea rezultatelor fiecărui elev cu media (sau norma) grupului, prin raportarea la rezultatele obţinute de către ceilalţi elevi. Prin contrast, evaluarea criterială presupune raportarea la un set de criterii constituite din obiectivele educaţionale. Această tipologie a fost dezvoltata în contextul discuţiilor despre testele docimologice şi modul în care trebuie interpretate scorurile obşinute (şi testele docimologice pot fi normative, respectiv criteriale).
Din combinarea celor doua criterii de clasificare deja prezentate, rezulta faptul că evaluarea sumativă poate fi normativă şi criterială (deoarece nu se finalizează prin notare, evaluarea formativă nu poate îmbrăca aceste forme).
c. Dacă avem în vedere momentul în care se realizează evaluarea în raport cu un program educaţional, putem identifica evaluarea iniţială, evaluarea continuă şi evaluarea finală (Bloom, 1971, citat de Moise, 2007). Evaluarea iniţială se realizează înainte de debutul unui program educaţional, cu scopul de a stabili nivelul de pregatire al elevului şi se poate realiza prin teste de aptitudini, teste de plasament, teste docimologice etc. Evaluarea continuă este echivalentul evaluării formative, în timp ce evaluarea finală este, evident, sumativă.
d. Volumul de achiziţii ale elevului care se are în vedere constituie criteriul de diferenţiere între evaluarea secvenţială şi evaluarea globală (Cucoş, 2002). În timp ce evaluarea secvenţială surprinde un volum redus de achiziţii ale elevului, evaluarea globală presupune investigaţii de amploare de tipul celor care se organizează la finalul unui ciclu şcolar.
e. Dacă ne raportăm la funcţia dominantă, putem distinge între evaluarea diagnostică şi cea prognostică (Radu, 2000). Evaluarea diagnostica vizeaza sesizarea progreselor sau a regreselor elevului, cu scopul de a ameliora procesul de predare-învăţare, în timp ce evaluarea prognostică are un scop predictiv, de anticipare a evoluţiilor viitoare ale elevului.
f. În funcţie de apartenenţa instituţională a evaluatorului, putem diferenţia evaluarea internă de cea externă. Evaluarea internă se realizeaza de către profesorul care predă la clasă, în timp ce evaluarea externă se realizeaza de către alte persoane. De regulă, evaluarea externă se realizează la finalul unui ciclu şcolar şi are ca scop limitarea subiectivităţii în aprecierea rezultatelor elevilor, dar şi aplicarea unor criterii şi exigenţe unitare la nivelul întregului sistem educaţional.
Bibliografie:
1. Constantin, C. (2008). Teoria şi metodologia instruirii. Iaşi, Polirom
2. Constantin, M. ,Curs Teoria şi Metodologia Evaluării